Kawa: plusy i minusy

Kawa: plusy i minusy

Istnieje wiele plotek, mitów i debat wokół tego kuszącego napoju. Ale bez względu na to, jak wiele osób mówi o tym, pijący kawę trzymają się swoich broni i przypisują jej wszelkiego rodzaju korzyści. Jeśli raz spróbujesz, to nie sposób odmówić! A nawet jeśli się da, to warto włożyć w to dużo wysiłku. Mimo wielu oczywistych wad, my miłośnicy głębokiego L znajdziemy jeszcze plusy. W końcu ten wyjątkowy smak i kuszący zapach ziaren kawy jest nieporównywalny z niczym innym. Jako zagorzała fanka tego magicznego napoju postanowiłam dowiedzieć się, czy kawa jest faktycznie tak szkodliwa i czy jest z niej coś dobrego. Więc, zaczynajmy…

Zalety spożywania kawy

  • Kawa zwiększa Twoją wydajność, nie pozwala zasnąć i poprawia nastrój.
  • Ten napój jest szczególnie przydatny dla osób ze skłonnością do depresji.
  • Najlepiej likwiduje poranną senność i zmęczenie oraz pobudza aktywność intelektualną, co jest świetne dla osób pracujących i studiujących.
  • Kawa pomaga przy migrenach i może łagodzić bóle głowy.
  • Zawiera składniki odżywcze takie jak wapń, potas, magnez i fosfor.
  • Inną ważną zaletą kawy jest to, że chroni układ odpornościowy i chroni organizm przed szkodliwym działaniem środowiska.
  • Naturalna czarna kawa bez cukru zwalcza czynniki powodujące próchnicę zębów i poprawia zdrowie dziąseł.
  • Dla palaczy jest eliksirem życia. Kawa znacznie zmniejsza szkodliwy wpływ nikotyny na palaczy i ryzyko zachorowania na raka.
  • A teraz kilka słów o środkach ostrożności.
  • Kawa pozwala na bardziej efektywne wykorzystanie zmagazynowanego tłuszczu podczas ćwiczeń.
  • Amerykańscy naukowcy odkryli, że kawa wyraźnie łagodzi ataki astmy i alergii.
  • Kofeina poprawia przepływ krwi do mózgu, serca i nerek.
  • Kolejna zaskakująca korzyść płynąca z picia napoju została ujawniona przez naukowców całkiem niedawno. Okazuje się, że wskaźnik samobójstw jest znacznie niższy wśród osób, które piją kawę. Sprawdź artykuł sposób parzenia a zawartość kofeiny.
  • Kawa jest środkiem pobudzającym ośrodkowy układ nerwowy, a jej umiarkowane dawki poprawiają naszą pamięć.

Minusy

  • Kawa silnie uzależnia, porównywalna z uzależnieniem od nikotyny i narkotyków.  
  • Jeśli spożywasz zbyt dużo kofeiny przez dłuższy czas, wymagana dawka będzie stale wzrastać.
  • Próba nagłego zaprzestania używania kofeiny prowadzi do zahamowania reakcji, senności i ciągłego zmęczenia.
  • Regularne spożywanie kawy jest szkodliwe dla serca i powoduje arytmie.
  • Niegroźna filiżanka kawy jest częstą przyczyną pieczenia zgagi.
  • Kawa jest bardzo szkodliwa dla osób z nadciśnieniem.
  • Picie kawy znacznie podnosi poziom cholesterolu we krwi.
  • Jedną z głównych wad kawy jest odwodnienie. Dlatego miłośnikom kawy zaleca się spożywanie dużej ilości wody. 

Co jest w ziarnie kawy? Ile witamin z minerałami jest w kawie? (na 100 g)

  • Witamina B1 – 0,07 mg;
  • Witamina B2 – 0,2 mg;
  • Witamina PP – 17,0 mg;
  • Żelazo – 5,3 mg;
  • Potas – 1600,0 mg;
  • Wapń – 147,0 mg;
  • Magnez – 200,0 mg;
  • Sód – 2,0 mg;
  • Fosfor – 198,0 mg.

W sumie ziarna zawierają 30 różnych kwasów organicznych. A prawie 200 innych aromatów składa się na smak kawy, określony przez doświadczonych degustatorów. A ilość kofeiny zależy od odmiany: na przykład w Gwinei „Robusta” wynosi od 1,7 do 2,3%, w „Santos” – 1,3-1,5%.