Czym są węglowodany?

Czym są węglowodany?

Prawdopodobnie wiesz, że węglowodany są jednym z trzech głównych składników odżywczych w diecie. . Są one jednym z najbardziej mylących składników odżywczych – nawet dietetycy spierają się o to, czy są one dla złe, czy nie. Czym sa i jak wpływają na organizm?

Czym są węglowodany?

Węglowodany są jednym z trzech makroskładników w diecie (pozostałe to białko i tłuszcz). Prawdopodobnie jesteś najbardziej zaznajomiony z ich rolą, która ogranicza się do głównego składnika ryżu, makaronu i innych pokarmów zawierających skrobię. Ale węglowodany można również znaleźć w owocach, warzywach, orzechach, ziarnach i produktach mlecznych. Aby uprościć sprawę, węglowodany są jednym z głównych składników odżywczych w diecie. Można je znaleźć w wielu różnych pokarmach i dostarczają 4 kalorie w każdym gramie. Ilość węglowodanów w diecie jest ważna z dwóch powodów – Węglowodany dostarczają energii dla organizmu, a błonnik z węglowodanów może pomóc w utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego. Rodzaje węglowodanów:

Istnieją różne rodzaje węglowodanów, a każdy z nich dostarcza innej ilości energii. Należą do nich:

– Cukry – Są one najmniej odżywczym rodzajem węglowodanów. Występują naturalnie w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Mogą być również dodawane do żywności, takiej jak wypieki i napoje bezalkoholowe.

– Skrobia – To najbardziej rozpowszechniony rodzaj węglowodanów. Obejmują one ziarna (ryż, pszenica, jęczmień i owies), ziemniaki, fasolę i warzywa skrobiowe, takie jak słodkie ziemniaki i pasternak. ## Błonniki – Jest to najmniej energetyczna forma węglowodanów. Występuje głównie w owocach, warzywach i pełnych ziarnach.

Alkohole cukrowe – Są one stosowane w niskokalorycznych wypiekach i innych przetworzonych produktach spożywczych. Nie są one tak odżywcze jak inne rodzaje węglowodanów.

Ile węglowodanów powinieneś jeść?

Ilość węglowodanów w Twojej diecie zależy od wieku i poziomu aktywności. Zaleca się, aby dorośli przyjmowali 45% do 65% swoich dziennych kalorii z węglowodanów. Oznacza to, że jeśli spożywasz 2000 kalorii dziennie, powinieneś dążyć do uzyskania od 900 do 1300 kalorii z węglowodanów. Ponadto większej ilości węglowodanów mogą potrzebować sportowcy.