
Wszyscy kochają borówki amerykańskie! Są doskonałym źródłem witamin i minerałów, zwłaszcza witamin C i K, manganu oraz antyoksydantów. Ale co sprawia, że są tak dobre? Borówki są bogatym źródłem błonnika pokarmowego (około 6 gramów na filiżankę), który jest niezbędny dla zdrowego trawienia. Te aromatyczne jagody oferują również wiele innych składników odżywczych, w tym potas, tiaminę, witaminę E i beta-karoten. Z tymi wszystkimi korzyściami, nic dziwnego, że borówki są jednymi z najpopularniejszych superfoods.
Bogactwo smaku i właściwości
Borówki są źródłem antyoksydantów, czyli związków występujących w roślinach, które mają wiele korzyści dla zdrowia. Borówki zawierają zarówno flawonoidy, jak i antocyjany, które są dwoma najsilniejszymi przeciwutleniaczami. Wykazano więc, że mają wiele korzyści dla zdrowia. Badania jednoznacznie pokazały, że antocyjany mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, poprawić przepływ krwi i zmniejszyć ryzyko niektórych rodzajów raka. Ponadto, borówki mają również wysoki poziom witaminy C i innych przeciwutleniaczy, które zostały powiązane z korzyściami dla mózgu, oczu i skóry.
Borówki są bogate w składniki odżywcze, które wspierają zdrowie mózgu, w tym błonnik, witaminę C i przeciwutleniacze. W rzeczywistości, borówki są uważane za superżywność, ponieważ są szczególnie bogate w te składniki odżywcze. Badania jednoznacznie pokazują, że antocyjany zawarte w borówkach mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i innych form demencji. Borówki mogą również zmniejszyć stres oksydacyjny, który może uszkodzić komórki mózgowe. Jedzenie borówek może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób mózgu jak, chociażby udar.
Wspiera zdrowie oczu
Borówki są potężnym źródłem przeciwutleniaczy, które okazały się mieć wiele korzyści dla zdrowia. Te przeciwutleniacze mogą pomóc , chroniąc zdrowie oczu, zmniejszając ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i spowalniając postęp zaburzeń widzenia. Badania wykazały, że borówki są szczególnie bogate w rodzaj przeciwutleniaczy zwany antocyjanami, które zostały powiązane z tymi korzyściam.
Dodatkowo borówki są zdrowym dodatkiem do każdej diety i mogą pomóc w utracie wagi. Jedno z badań wykazało, że jedzenie muffinek z borówkami (około 286 kalorii na muffinkę) na śniadanie zwiększyło uczucie pełności, zmniejszyło głód i zwiększyło ilość kalorii spalanych w ciągu dnia w porównaniu do jedzenia klasycznego śniadania. Naukowcy sugerują, że jedzenie borówek może zwiększyć uczucie pełności i zapobiec przejadaniu się.
Dobre źródło manganu
Borówki są doskonałym źródłem manganu, minerału śladowego, który jest niezbędny dla zdrowia. Mangan jest ważny dla utrzymania zdrowych kości i metabolizmu białka w organizmie. Jedna filiżanka (148 gramów) borówek zawiera około: 16 gramów węglowodanów ogółem i ponad trzy gramy błonnika pokarmowego. Ilość witamin i minerałów znajdujących się w borówkach różni się w zależności od warunków glebowych, w których są uprawiane.