Odżywianie jest kluczem do sukcesu w każdym sporcie. Dieta sportowca musi dostarczać energii i składników odżywczych, aby organizm mógł funkcjonować optymalnie, naprawiać mięśnie po treningu i budować beztłuszczową masę mięśniową dla siły, szybkości i wytrzymałości. Właściwa dieta pomaga również sportowcowi szybciej odzyskać siły po treningu i przygotować się do kolejnych wyzwań. W dzisiejszym szybkim świecie, zarówno dla profesjonalnych sportowców, jak i amatorów, znalezienie czasu na spożywanie zdrowych posiłków w regularnych odstępach czasu może być wyzwaniem. Jednak prawidłowe odżywianie się jest niezbędne zarówno dla osiągania wyników, jak i zachowania pełni zdrowia.
Dieta sportowca
Słowo „dieta” zazwyczaj wyczarowuje obrazy utraty wagi lub poprawy zdrowia, ale dla sportowców dieta to coś znacznie więcej. Przyjrzyjmy się niektórym podstawom tego, co stanowi dobrą dietę dla sportowców i jak różnią się one od zaleceń dla nie-sportowców. Większość ludzi, którzy nie są sportowcami, nie musi myśleć o dostarczeniuwystarczającej ilości białka. Ale dla sportowców, białko jest niezbędne. W oparciu o liczbę kalorii w ciągu dnia, sportowiec oblicza odpowiednie zapotrzebowanie na poszczególne składniki. Dzieje się tak dlatego, że podczas ćwiczeń nasze ciała rozkładają białka, które odbudowują mięśnie i pomagają utrzymać funkcje odpornościowe.
Węglowodany są kolejnym ważnym składnikiem odżywczym dla sportowców. Węglowodany dostarczają energii potrzebnej do uprawiania sportu, a także pomagają nam zatrzymać wodę w organizmie. Podczas ćwiczeń glikogen, forma węglowodanów, jest przekształcany w glukozę, która jest podstawowym źródłem energii dla sportowców.
Jak zasilić swój organizm w paliwo do ćwiczeń?
Twoje ciało ma zdolność adaptacji do wymagań, jakie przed nim stawiasz, niezależnie od tego, czy są one fizyczne, umysłowe czy emocjonalne. Jest to znane jako „efekt ćwiczeń” i jest to proces, który biolodzy określają mianem „biologicznej adaptacji”. Zasadniczo Twoje ciało będzie się zmieniać w zależności od tego, jak je wykorzystujesz, czy Ci się to podoba, czy nie! Dotyczy to również odżywiania: Jeśli jesz zdrowo, twoje ciało będzie zdrowsze.
Jednym z najważniejszych elementów zasilania organizmu do ćwiczeń jest czas spożywania węglowodanów. Badania pokazują, że spożywanie węglowodanów prostych (np. cukru) przed treningiem i po nim może zwiększyć możliwości wysiłkowe nawet o 50%. Oznacza to, że możesz zwiększyć długość i intensywność swojego treningu! Jest jednak kilka rzeczy, o których należy pamiętać, gdy dobieramy czas spożywania węglowodanów. Rozmieszczenie węglowodanów jest świetne dla treningów trwających dłużej niż 60 minut.
Typy sportowców: Trening siłowy, wytrzymałościowy i mieszany. Jeśli jesteś sportowcem, są szanse, że trenujesz konkretny rodzaj sportu. Jeśli jesteś tenisistą, trenujesz, by móc biegać, uderzać piłkę i szybko poruszać się po korcie. Jeśli jesteś pływakiem, trenujesz, aby być w stanie okrążyć długość basenu szybko, bez zatrzymywania się. A jeśli jesteś sprinterem, trenujesz, aby być w stanie przebiec 100 metrów tak szybko, jak to możliwe, nie idąc na całość. Sportowcy wytrzymałościowi, tacy jak pływacy i biegacze długodystansowi, muszą jeść więcej węglowodanów niż sportowcy siłowi. Dzieje się tak dlatego, że ćwiczą oni z mniejszą intensywnością, co oznacza, że spalają mniej węglowodanów, a więcej tłuszczów.