Miód zawiera wiele składników o działaniu prozdrowotnym, należą do nich substancje antybakteryjne, antyoksydacyjne, wspierające odporność oraz korzystnie wpływające na ogólną kondycję organizmu. Zależnie od tego, z jakich roślin miód jest produkowany przez pszczoły, nosi podobną nazwę, np. lipowy, akacjowy, gryczany i wrzosowy. Nie wszyscy jednak mogą go spożywać i korzystać z jego cennych składników. Czy osoby chore na cukrzycę mogą jeść miód?
Cukrzyca i miód
Osoby chore na cukrzycę starają się wyeliminować z diety produkty z wysokim indeksem glikemicznym oraz cukry proste, czyli glukozę, fruktozę i galaktozę. Dostępne są tabele z indeksem glikemicznym dla każdego produktu. Indeks glikemiczny określa, w jaki sposób produkty żywnościowe wpływają na glikemię. Cukrzycy powinni wystrzegać się produktów z indeksem glikemicznym powyżej 70, najlepiej, jeśli oscyluje on w granicach 50. Indeks glikemiczny miodu w zależności od rodzaju wynosi od 40 do 80. Cukrzycy powinni eliminować z diety produkty o wysokim indeksie glikemicznym, a miód z pewnością do takich należy. Szczególnie wysoki indeks glikemiczny mają miody wielokwiatowy, leśny i rzepakowy. Badania wykazują, że niektóre rodzaje miodu, jak np. miód lipowy mogą być stosowane w cukrzycy typu II, insulinoniezależnej, zawiera on duże ilości fruktozy, która wykazuje właściwości obniżające indeks glikemiczny. Innym rodzaje tego produktu zawierającym znaczną zawartość fruktozy to:
- miód wrzosowy,
- miód akacjowy,
- miód gryczany.
Czy cukrzyk może jeść miód?
Przy wyrównanej cukrzycy można sobie pozwolić na niewielkie ilości miodu do posłodzenia herbaty lub jogurtu, trzeba też pamiętać, że wystarczy mniejsza ilość miodu, aby uzyskać ten sam stopień posłodzenia jak w przypadku sacharozy. Nie należy traktować miodu, jako rodzaju zdrowego zamiennika do słodzenia, za każdym razem przed spożyciem trzeba dokładnie obliczać ilość wnoszonych przez niego węglowodanów i obserwować poziom glikemii. W sytuacji, kiedy osoba chora na cukrzycę bardzo lubi miód i nie chciałaby z niego rezygnować, najlepszym rozwiązaniem jest zasięgnąć rady lekarza albo dietetyka.
Nie ma specjalnego rodzaju miodu, który byłby właściwy dla diabetyków, ponieważ jego skład jest uwarunkowany naturalnie, czasami można spotkać na rynku oferty specjalnego miodu dla cukrzyków, ale to znaczy tylko, że produkt ten jest nienaturalny, albo oferta nie jest uczciwa. Naturalny miód wykazuje cenne właściwości, jeśli chodzi o wpływanie na uzyskanie odporności organizmu, ponieważ cukrzycy nie zawsze mogą stosować syntetyczne suplementy diety.
Spożywanie miodu może być wskazane u osób chorych na cukrzycę w czasie hipoglikemii. Powoduje on szybki wzrost glukozy we krwi, proces wchłaniania składników znajdujących się w miodzie rozpoczyna się już w jamie ustnej, w ciągu piętnastu minut następuje wyrównanie poziomu cukru. Dlatego, kiedy zaczynają się objawy spadku poziomu cukru we krwi, dobrym rozwiązaniem jest zjedzenie łyżeczki miodu. Warto też pamiętać, że miód może być stosowany zewnętrznie, wykazuje wtedy działanie antybakteryjne oraz odżywcze. Zalecane jest stosowanie miodu w przypadku występowania stopy cukrzycowej u diabetyków, stosowane są wówczas okłady na chorobowo zmienione miejsca.
Spożywanie miodu przez diabetyków nie jest zabronione, ale należy pamiętać, że mogą to być tylko niewielkie ilości, dobrze jest także mieć przy sobie mały słoiczek miodu w przypadku osób, u których zdarzają się częste spadki cukru.