Wiele osób chcąc zachować idealną sylwetkę, decyduje się na stosowanie różnorodnych diet. Jedną z nich jest dieta lekkostrawna, która zawiera produkty łatwe do strawienia przez organizm. Jest ona również zalecana osobom z problemami trawiennymi, takimi jak refluks, wzdęcia, ból brzucha, jelito drażliwe, biegunki, zaparcia. Objawy żołądkowe mogą wynikać z różnych przyczyn. Mogą być wynikiem nieprawidłowej diety, zażywania niektórych leków, ciąży, zbyt łapczywego jedzenia. Organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje wielu składników, na przykład błonnika, tłuszczów, białka. Jednak niektóre z nich mogą być ciężkie do strawienia w niektórych formach. Dlatego osoby, które mają problemy z prawidłowym trawieniem, powinny wiedzieć, jakie pokarmy nie obciążą zbytnio tego procesu. Poznaj najważniejsze, ogólnodostępne pokarmy lekkostrawne.
Tosty
Chleb tostowy jest polecany przez dietetyków, jako pieczywo zdrowe i lekkie. Tosty lepiej trawione niż chleb, ponieważ proces opiekania rozkłada niektóre węglowodany. Tosty zmniejszają nudności, dlatego też polecane są kobietom ciężarnym. Pomagają również zmniejszyć zgagę. Warto pamiętać, że chleb tostowy zawiera duże ilości błonnika, dlatego niektóre osoby mogą mieć trudności z jego jedzeniem. Chleb tostowy kupimy również w wersji bezglutenowej, bez pszenicy, czy pełnoziarnisty.
Dieta lekkostrawna – Biały ryż
Ryż to doskonałe źródło energii oraz białka, jednak nie wszystkie rodzaje ryżu są lekkostrawne. Brązowy, pełnoziarnisty ryż ma duże ilości błonnika, co może powodować trudności w jego trawieniu. Może on powodować wzdęcia, biegunkę, oddawanie gazów. Idealnym lekkostrawnym ryżem jest ryż biały. Zawiera on cenne składniki mineralne oraz witaminy, które podnoszą jego wartość odżywczą. Pamiętaj, że dodanie do ryżu tłuszczu oraz olejów może zwiększyć gorsze trawienie.
Banany
Banany to bogactwo węglowodanów, błonnika, potasu oraz innych cennych składników. Większość ludzi nie ma problemów z ich trawieniem. Banany są bardzo pożywne, więc są idealną przekąską. Ich miąższ zawiera sporo wody, dlatego są pomocne w walce z zaparciami. Im dojrzalszy owoc, tym więcej węglowodanów zamienia się w cukier.
Banany – zdjęcie waros/pixabay
Dieta lekkostrawna – Mus jabłkowy
Owoce są bogactwem witamin, minerałów i błonnika. Nadmiar tego ostatniego może powodować problemy z trawieniem. Proces gotowania rozkłada błonnik, co przekłada się na lepsze jego trawienie. Przykładem takiego „przetworu” jest mus jabłkowy, który jest zdecydowanie łatwiejszy w trawieniu niż świeże jabłka. Mus jabłkowy w swoim składzie ma pektynę, czyli rozpuszczalny błonnik, który pomaga w leczeniu biegunki. Mus jabłkowy zawiera również sporo cukru, dlatego cukrzycy powinni uwzględnić to w codziennej dawce cukru.
Mus jabłkowy przygotowuje się bardzo prosto. Jabłka należy obrać ze skórki, wydrążyć z nich gniazdo nasienne i pokroić w plasterki. Włożyć je do garnka zalać wodą (tyle, aby jabłka się nie sklejały: 1-2 łyżki). Gotować na małym ogniu około kwadransa, mieszając. Można przecedzić przez sitko, aby wyeliminować większe kawałki.
Jajka
Jajka lubi większość z nas w różnej formie. Jednakowo jajka gotowane, jajecznica, sadzone, na miękko są dobrze trawione. Jajecznice warto przygotować na mleku niskoprocentowym, zamiast masła, ponieważ mniejsza ilość tłuszczów wzmaga trawienie.
Jajko na miękko – zdjęcie almapapi/ pixabay
Bataty
Słodkie ziemniaki dostarczają błonnika rozpuszczalnego, który może być łatwiejszy do strawienia niż błonnik nierozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny zwiększa również dobre bakterie w jelitach, przyczyniając się do zdrowego układu pokarmowego. Słodkie ziemniaki zawierają również potas, elektrolit, który często jest tracony podczas zaburzeń trawienia.
Dieta lekkostrawna – Kurczak
Z mięs, drób należy do chudych odmian, dzięki czemu jest łatwiej trawiony. Kurczak dostarcza organizmowi witamin z grupy B, minerały oraz białko. Kurczak nie zawiera błonnika, co powoduje, że jest dobrze tolerowany u osób z wrażliwym jelitem.
Dieta lekkostrawna nie jest dietą trudną, ponieważ jej składniki są ogólnodostępne. Łatwo z nich można przygotować rozmaite potrawy. Do produktów, potraw lekkostrawnych zaliczyć można jeszcze na przykład łososia, żelatynę, krakersy, płatki owsiane.