Dieta ketogeniczna — najważniejsze informacje

dieta ketogeniczna

Dieta ketogeniczna jest ostatnio bardzo popularna wśród fanów zdrowego odżywiania. Mimo że jest dietą odchudzającą, jej głównym składnikiem jest tłuszcz. Kiedyś dietę tę stosowano w trakcie leczenia osób z cukrzycą. Nasz organizm czerpie energię ze składników węglowodanowych. Jeśli jest ich w organizmie zbyt dużo, zmieniają się one w tłuszcz, tworzący tkankę tłuszczową. To właśnie zbyt duża ilość pokarmów węglowodanowych powoduje otyłość.

W trakcie stosowania diety ketogenicznej, z jadłospisu eliminuje się węglowodany i zamienia je na tłuszcze. Gdy organizm zostaje ich pozbawiony, uczy się, że aktualnie energię musi czerpać z nowego składnika odżywczego, jakim jest tłuszcz. Tworzy się z niego tak zwane ciało ketonowe, które nie jest w stanie całkowicie pokryć niedoboru kalorycznego. Następuje wtedy spalanie tkanki tłuszczowej.

Dieta ketogeniczna — najważniejsze informacje
Photo RitaE/pixabay

Kto może stosować dietę ketogeniczną?

Docelowo dieta ketogeniczna została stworzona z myślą o osobach chorych na Alzheimera i Parkinsona, czyli była typową dietą leczniczą. Aktualnie dietę poleca się również osobom chorym na padaczkę, czy osobom z autyzmem lub insulinoodpornością. Badania wykazują, że dieta działa na zmniejszenie występowania zapalnych komórek, które między innymi powodują choroby układu immunologicznego. Potwierdzono również, że dobrze dobrana i pilnie przestrzegana dieta wpływa na znaczną utratę wagi. Dlatego mogą ją stosować również osoby zdrowe, chcące utracić zbędne kilogramy. Warto taką dietę skonsultować z lekarzem, aby wyeliminować wszystkie możliwe przeciwskazania.

Co gotować?

Kuchnia ketogeniczna nie jest prosta i może na początku być dla nas dużym wyzwaniem. Całkowite porzucenie produktów węglowodanowych jest trudne, z racji tego, że na co dzień spożywamy ich bardzo dużo. Są to między innymi różnego rodzaju pieczywa, płatki zbożowe, ryż, makarony, słodycze i owoce. Produkty te są bardzo często spożywane, ponieważ w krótkim czasie są w stanie dostarczyć organizmowi spory zastrzyk energii. Szybko usuwają uczucie głodu i można je bardzo szybko przygotować. Dużą rolę odgrywają tutaj żywieniowe przyzwyczajenia, które dostajemy od rodziców. A w każdym polskim domu chleb jest podstawowym składnikiem przynajmniej dwóch posiłków w ciągu dnia.

W diecie ketogenicznej istnieją jednak przepisy, które pozwalają tworzyć zamienniki produktów węglowodanowych. Mogą to być bułeczki z mąki kokosowej i kalafiora oraz serowy spód do ketogenicznej pizzy.

Ketogeniczne produkty

Produktów, których możemy używać podczas diety ketogenicznej jest naprawdę wiele. Dozwolone są nieprzetworzone mięsa, dobrze by było, gdyby były ekologiczne. Można kupować wieprzowinę, wołowinę, jagnięcinę czy drób. Ważne są także ryby, które dostarczają kwasów omega-3, ważnych dla układu odpornościowego. Najlepsze będą łososie, makrele czy sardynki, a także owoce morza. Istotnymi elementami są także jaja, tłuszcze do smarowania, oliwa z oliwek, orzechy, czarna lub zielona herbata. Stosować można także nabiał, czyli mleko, śmietanę, jogurty czy migdały lub mleko kokosowe.

Dieta ketogeniczna — najważniejsze informacje
Photo drawsandcooks/ pixabay

Istnieją też produkty, które na tej diecie są całkowicie zabronione. Są to między innymi słodycze, cukier, słodkie napoje gazowane oraz soki, kukurydza, płatki zbożowe, ryż, makarony ziemniaki oraz owoce.

Jakie efekty daje dieta ketogeniczna?

Stosując dietę ketogeniczną możemy spodziewać się zmniejszenia tkanki tłuszczowej, widocznego spadku wagi, uczucia sytości przy zachowaniu dobrego samopoczucia, a także zmniejszenie odczuwania skutków chorób takich jak cukrzyca czy Alzheimer.

Jednak stosowanie tej diety bywa różnie oceniane. Jeśli jest zbyt długie lub niewłaściwe, może powodować szereg dolegliwości. Między innymi zwiększyć poziom cholesterolu, spowodować niedobór witamin, a także wiele dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Aby zminimalizować wystąpienie tego typu powikłań, warto dbać o właściwe dobieranie składników odżywczych i prawidłowe prowadzenie całej diety. Na początku może wydawać się to trudne, jednak z czasem odpowiednie nawyki żywieniowe staną się codziennością.